köttfärslimpa med bostongurka

IMG_9249.JPG

När man inte har lust att rulla köttbullar eller göra pannbiff, så är detta perfekt. Köttfärslimpa i form som sköter sig snyggt och fint i ugnen. Nu är det förstås inte bara en ”latmans göra” för det är väldigt gott och blir saftigt. och liksom allt annat, så kan man göra på hur många sätt som möjligt. Denna gång så får du inte det exakta receptet eftersom jag gör lite på hov. Och du vet ju vad min paroll är; våga, våga våga,,,,,,,

Det var ungefär ett kg blandfärs. brukar använda det eftersom det blir en mjukare och saftigare konsistent. 100% nöt blir gärna för hård och Studsig.

Tog två ägg

ca 1 dl vatten

ett par msk ströbröd

vispa och låt stå ungefär 10 minuter

Kryddade med salt och vitpeppar.

några vevar torkad chili. Tag efter vilken styrka det är.

1,5 dl bostongurka, men tror att jag tog 2 faktiskt

1 dl torkad lök

blanda ihop smeten. Smaka av. är du osäker, så stek en liten bulle, och känn efter hur det smakar som stekt. Det kan bli mycket annorlunda.

Börja på 150 grader. Jag gör ofta så bara för att vara säker på att limpan långsamt ska få upp värmen för att bli genomgräddad. Bara 10-15 minuter. Och längst ner i ugnen. Jag har varmluftsugn så har du en vanlig så kan du börja på 170 grader.

Sen ökar jag till 200 grader. Tiden är ju olika, men jag låter den stå så i ca 25-30 minuter.

Ta en sticka eller gaffel och kontrollera om den är genomstekt. Sen ökar jag på till 225 grader så den får en fin yta.

Ja, det här är väl ifrån alla regler, att göra på det sättet, men jag har lärt mig att med stegvis rutin, så sparar jag saftighet och fin yta.

En gräddsås till; vispa lite vatten eller mjölk med buljongtärning. Salt och peppar och lite till av chili. späd på lite grädde och färga med soja.

OBS: att tänka på. Saltmängden. Buljongen och sojan är salt. Så avstå lite från rent salt tills du har smakat av. Känner du att det trots allt blev för mycket så finns det ett sätt som jag brukar använda. blanda i lite lingonsylt, eller lite koncentrerad röd saft, eller gelé. Räddar det mesta och blir en ytters god smak.

Jag serverade detta med kokt potatis och lingonsylt.

Nåväl, pröva nu käre vän, och smaklig spis!

Liza

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s