Kaffe det bästa är, av alla jordiska drycker…..

Så sa hon, den gamle som jag för länge sedan var hemsamarit hos. En liten fin gumma, som ofta ville ha en kaffetår.

Och självklart så var det kokkaffe.

Där satt vi en stund och sörplade. Hon mest, och självklart på fat.

Jag höll ut länge med kokkaffe. När jag bodde på Gotland, så var det extra gott att koka på vedspisen. Sen njuta och lyssna på den sprakande elden.

En farbror som jag oxå besökte, kokade oxå kaffe. Han kokade bara nytt ungefär var fjärde dag. De andra dagarna så lade han bara på ett mått, på det som redan fanns. Han förklarade, att så gjorde man förr. Inte slösade man på bönorna.

Ja, där stod pannan och riktigt bubblade, blurp….. blurp……..

Och vet ni, det var riktigt gott.

Jag ska nog ta och brygga en kopp till.

Kaffe är rostade bönor (egentligen bär) från kaffebusken och så kallas även den dryck som tillverkas av dessa bönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen [1]. 

Kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick en spridning via Arabiska halvön till Turkiet och nådde Sverigeunder slutet av 1600-talet. Under 1800-talet tog kaffedrickandet rejäl fart i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika där stora plantager kunde förse bland annat kolonialmakterna med bönor. Under 1900- och 2000-talet har drycken fått en starkare ställning i många länder i Afrika, Amerika och Europa. Finländare och svenskar är de mest kaffedrickande nationaliteterna. Den svenska kaffekonsumtionen ligger på runt tio kilogramrostat kaffe per invånare om året.

År 2010 producerades 7,4 miljoner ton kaffebönor. De främsta odlingarna ligger i Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien.

Liza

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s